Çene – Yüz Protezleri
Alt ve/veya üst çeneler, dişler ve yüz bölgesinde doğuştan veya hastalık, kaza ve travma nedeni ile sonradan kayıplar ve/veya eksiklikler gelişebilir. Bu bölgeler için yapılan protezlerle çiğneme, konuşma ve görünümün daha iyi hale gelmesi hedeflenir. Protez hastanın durumu ve özelliğine göre ağız içi hareketli – bölümlü ve tam protezler, sabit protezler ve implant (ağız içi) destekli protezlerden bir veya birkaçının bir araya getirilmesi ile hekiminiz tarafından tasarlanır. Kitapçığın önceki bölümlerinde hareketli – bölümlü ve tam protezler, sabit protezler ve implant destekli protezler için açıklanan bilgiler ve sorunlar, bu tip protezler için de geçerlidir. Hastadaki kaybın durumuna göre ağız içi protezlerden başka, yüz bölgesi için ayrı bir protez yapılması veya her iki tip protezin birbiri ile bağlantılı hale getirilmesi gerekebilir. Yine, vakanın özelliğine göre göz, kulak ve burun gibi alanlara implantların (ağız dışı) yerleştirilmesi ve yüz protezinin desteklenmesi gerekebilir.
Protezler ve implantlar ile ilgili her türlü mali bedel hasta tarafından karşılanır.
Yüz protezi kulak, burun, göz ve yüz alanlarına uygulandığında estetik yeterince sağlanamayabilir. Protezin yapımında kullanılan maddelerin özelliğine ve dış etkenlere bağlı olarak protezin esnekliği, tutuculuğu, boyutu ve rengi değişebilir. Alerjik etki yaratabilir. Protezin kullanımı, bakımı ve kontrolleri ile ilgili önerilere mutlaka uymanız gerekir.
Kuralına uygun kullanılsa bile protez malzemesinde bir süre sonra değişiklikler meydana gelebilir ve yenilenmesi gerekir. Yenilenmesi durumunda mali bedeli hasta tarafından karşılanır. Bu tür protezleri, özellikle dokularda bir yandan iyileşme ve/veya tekrar eden ameliyatlar olduğunda yenilemek ve/veya bazı değişiklikler yapmak gerekebilir. Bu tür protezlerin yapım aşamaları uzun, karmaşık ve zordur. Yapım aşamasında tekrar eden randevulara gelmeniz gerekebilir.
Yeni protezlere alışma ve uyum gösterebilmede, vakanın özelliğine göre zorlanma ve başarısızlık olasılığı vardır ve tedavide başarı garanti edilemez. Özellikle konuşmanın etkilendiği vakalarda konuşma eğitiminin alınması önerilir. Günlük ağız bakımınızı düzenli yapınız ve mevcut doğal dişlerinize mümkün olan en fazla özeni gösteriniz. Çeneleriniz için yapılan protezlerinizin temizliği için, size önerilen ağız bakımını mutlaka uygulayınız. Protezlerinizi gün içinde size belirtilen süre kadar kullanmalısınız. Kullanmadığınız zamanlarda, protezlerinizi içinde temiz su bulunan bir kapta bekletiniz. Protezlerin kuru kalması protezdeki maddenin bozulmasına yol açar. Yüz protezinizin (ağız dışı) kullanımı ve bakımı hakkında hekiminiz tarafın- dan yapılan açıklamalara ve kurallara uymanız gereklidir. Düzenli kontrollere gelmeniz gerekir.
Son yorumlar