Cerrahi Girişim
Gömülü Diş Çekimi, Kist-tümör Çikarilmasi, Kemik Düzenlenmesi, Kök Ucu Rezeksiyonu, Eklem Cerrahisi, Çene Kiriği Tedavisi Ve Diğer Büyük Ameliyatlar
Gömülü dişler; bulundukları bölgede ağrı, enfeksiyon, komşu dokularda harabiyet yaratabilecek durumda olduklarında veya etraflarında klinik ve radyolojik olarak tespit edilen patoloji varlığında cerrahi olarak çekilmek zorundadırlar.
Kistler ve tümörlerin, çene kemiğinde ve yumuşak dokularda klinik ve radyolojik olarak tespit edilmesi durumunda çene kemiğinde komşu anatomik yapılarda harabiyet oluşturacakların- dan cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir.
Herhangi bir nedenle diş çekimi yapılmış alanlarda protez yapımı öncesi kemik düzensizliği ve/veya anormal gelişmiş yumuşak dokuların varlığında; mevcut kemik düzensizliğinin giderilmesi ve/veya anormal gelişmiş yumuşak dokuların alınması gerekmektedir.
Dişlerin kök uçlarında yer alan enfeksiyon sonucu oluşan diş kökünün 1/3’ünü geçmeyecek boyutta olan lezyonların, dişin ağızda tutulmasına karar verildikten sonra “kök ucu rezeksiyonu” adı verilen işlemle çıkarılması gerekmektedir.
Kazalar, kavga, düşme, spor yaralanmaları, çeşitli kemik hastalıkları vb. nedenlerle oluşan çene kırıklarının, fonksiyon ve estetiğin yeniden kazandırılması ve oluşabilecek enfeksiyonların engellenmesi için en kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir.
Çeşitli sendromlar ya da travma gibi nedenlerle oluşan çene deformiteleri, eğer hastada fonksiyon açısından sorunlar yaratıyorsa hastanın da onayıyla tedavi edilmelidirler, estetik sorunlarda ise tedavi hastanın isteğine bağlıdır.
Yukarıda bahsedilen işlemler genellikle lokal anestezi bilinçli sedasyon altında veya gerek duyulduğunda genel anestezi altında yapılabilir. Genel anestezi ve sedasyon uygulamaları anesteziyoloji hekimleri tarafından yapılacağından, ilgili konularda bilgilendirme konunun uzmanı tarafından yapılacaktır.
Cerrahi işlem sırasında ve sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar;
- Ev istirahatini gerektirecek rahatsızlık hissi, ağrı ve / veya şişlik,
- Ağız açma / kapama hareketlerinde kısıtlılık,
- Çekim bölgesinde yüzde renk değişikliği,
- Süresi uzayabilecek şekilde hafif/orta /ağır kanama,
- Çekim bölgesine ait sinirlerde geçici ya da kalıcı uyuşukluk (dil, dudak, çene ucu),
- Tat alma hissinde kayıp,
- Çene kemiğinde çatlak ya da kırık oluşumu,
- Komşu dişlerde bulunan restorasyonların (dolgu, kaplama) kırılması, yerinden oynaması veya çıkması, komşu dişte sallanma veya harabiyet,
- Ağzın çok açılmasına bağlı olarak ağız köşelerinde çatlak oluşumu,
- Üst çeneye yönelik işlemlerde sinüs ya da burun boşluğunun ağız ortamına açılması,
- Çene ekleminde geçici ya da kalıcı rahatsızlık,
- Çekim sonrası çene kemiklerinde düzensizlik (ayrı bir cerrahi tedavi ile düzeltilebilir),
- Çekim sırasında diş kökünün bir kısmının kırılarak kemik içinde kalması veya çevre dokulara kaçması (bu durumda ek ileri cerrahi işlem gerekebilir) veya bazı durumlarda yaygın cerrahiyle çıkarılmaları yüksek komplikasyon riski oluşturacağından küçük kök uçlarının çene içinde bırakılmasına karar
- İşlem sonrası enfeksiyon gelişimi,
- İşlem öncesi ya da sonrası, antibiyotik, ağrıkesici ve diğer ilaçların kullanımına bağlı, ilaç prospektüsünde belirtilen yan etkilerin görülmesi.
Son yorumlar