Diş Çekimi
Çürük, ilerlemiş dişeti hastalığı, protetik/ ortodontik/profilaktik ve diğer nedenlerle tedavi edilemeyecek durumda olan dişlerin çekimi işlemidir. Bu işlem genellikle lokal anestezi altında yapılır. Ancak gerek duyulduğunda bilinçli sedasyon veya genel anestezi altında da yapılabilir. Diş çekimi geri dönüşümsüz bir tedavidir. Isırma ve çiğneme işlevlerinizi etkiler. Bu nedenle çekim sonrası kaybedilen dişlerin yerine yapılan bir protez çeşidi ile bu kayıplar giderilir.
Diş çekimine karar vermeden önce size uygun olan tüm tedavi seçenekleri (kanal tedavisi, dişeti cerrahisi, kaplama veya dolgu) sunulacaktır. Ancak bazı durumlarda tek seçenek dişin çekimi olabilir.
Diş çekimi sırasında/ sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar şunlardır:
- Birkaç günlük ev istirahatini gerektirecek rahatsızlık hissi veya şişlik,
- Ağız açma / kapama hareketlerinde kısıtlılık,
- Çekim bölgesinde yüzde renk değişikliği,
- Süresi uzayabilecek şekilde hafif/orta /ağır kanama,
- Çekim bölgesine ait sinirlerde geçici ya da kalıcı uyuşukluk (dil, dudak, çene ucu),
- Tat alma hissinde kayıp,
- Çekim sırasında çene kemiğinde çatlak ya da kırık oluşumu,
- Komşu dişlerde bulunan restorasyonların (dolgu, kaplama) kırılması, yerinden oynaması veya çıkması, komşu dişte sallanma veya harabiyet,
- Ağzın çok açılmasına bağlı olarak ağız köşelerinde çatlak oluşumu
- Üst dişlerin çekiminde sinüs açılması,
- Çene ekleminde geçici ya da kalıcı rahatsızlık,
- Çekim sonrası çene kemiklerinde düzensizlik (ayrı bir cerrahi tedavi ile düzeltilebilir),
- Çekim sırasında diş kökünün bir kısmının kırılarak kemik içinde kalması veya çevre dokulara kaçması(bu durumda ek ileri cerrahi işlem gerekebilir),
- Çekim sonrasında ağrı veya Diş çekimi öncesi ya da sonrasında hekiminiz size antibiyotik, ağrı kesici (antinflamatuvar analjezik) ya da ağız gargarası önerebilir. Bu ilaçları tarif edildiği şekilde kullanmanız gerekmektedir.
Ayrıca verilecek ağız bakımı ve diyet önerilerine de uymanız tedavinizin istenilen şeklide sonuçlanmasına imkân sağlayacaktır. Sigara, alkol ve diğer alışkanlıklar yara iyileşmesini geciktireceğinden tedavinizin olumsuz sonuçlanmasına neden olacaktır. Bu konuda da hekiminizin önerilerine uyunuz. Yukarıda size açıklanan komplikasyonlardan herhangi biri olduğunda vakit kaybetmeden hekiminize başvurunuz. Diş çekimi dışında size gerekli olan cerrahi tedaviler için (kist çıkarılması, gömülü diş çekimi, kemik düzenlemesi, kök ucu rezeksiyonu, eklem cerrahisi, çene kırığı tedavisi, kemik içi implant yerleştirilmesi ve diğer büyük ameliyatlar) hekiminiz tarafından hasta onam formu ve sözlü bilgi verilecektir.
Son yorumlar