Diş Dolgu Seçenekleri
Amalgam dolgu, diş renginde dolgu, inlay/onlay, laminate veneer, fiber postlardır. Size en uygun olan tedavi seçeneği hekiminiz tarafından uygulanacaktır.
Amalgam dolgular: Amalgam dolgular gümüş, bakır, cıva ve kalay karışımından oluşur. 100 yılı aşkın süredir dişhekimliğinde kullanılmaktadır. Fiziksel özelikleri nedeni ile ısırma kuvvetlerine dayanıklıdır. Metalik içeriği nedeni ile diş rengine uyum göstermez. Zaman içerisinde kararma görülebilir. Amalgam dolgu yapılmasını takiben 2 (iki) saat bir şey yememek ve içmemek gereklidir, aksi takdirde dolguda kırılma veya çatlaklar meydana gelebilir, sert bir cisim ısırma sonrası düşebilir ya da kırılabilir. Dolgu yapıldıktan 24 saat sonra parlatma işleminin yapılması gerekmektedir. Kontrole çağrıldığınız ve gelmediğinizde oluşabilecek komplikasyonların sorumluluğu size aittir. Amalgam dolgunun ömrü ortalama 7 yıldır. Size önerilen ağız bakımı uygulanmadığında dolgu kenarında tekrar çürük oluşabilir. Bu durumdan hekiminiz sorumlu değildir. Amalgam dolgu uygulaması sırasında dişteki madde kaybına bağlı olarak nadir de olsa pin adı verilen küçük çiviler dolgunun tutuculuğunu arttırmak için kullanılabilir. Bu uygulama sırasında dişin sinir dokusuna zarar verilebilir.
Diş renginde dolgular: Çürük nedeni ile madde kaybına uğramış ön ve arka dişlerde estetik amaçlı olarak kullanılır. Özel olarak geliştirilmiş ara bağlayıcı maddeler ile diş dokularına tutunmaları sağlanır. Asit uygulama aşamasında çok nadir de olsa yanma meydana gelebilir. Amalgam dolgular kadar ısırma kuvvetlerine dayanıklı değillerdir. Diş renginde olsalar da her zaman renkleri dişin doğal rengi ile birebir uyum sağlamayabilir. Bu dolguların ömürleri ortalama olarak 4-6 yıldır. Sigara, çay, diğer boyayıcı maddeler ile renk değişikliğine uğrayabilirler. Girişim sonrası ağrı veya hassasiyet olabilir ve bir süre devam edebilir. İyi ağız bakımı yapılmadığında dolgu kenarlarından çürümeler olabilir. Bu durumdan hekiminiz sorumlu değildir.
İnlay/onlay dolgular: Çürük nedeni ile madde kaybına uğramış dişlerde özel yöntemlerle hazırlanan, laboratuvar işlemi gerektiren ve kompozit, seramik, altın veya diş metallerinden üretilen ve yine farklı yapıştırma maddeleri ile dişe uygulanan dolgu çeşididir. Ortalama ömürleri 4-8 yıldır. Kullanılan materyale göre dolgunun ömrü değişir. Size önerilen ağız bakımı kurallarına uyulmadığında diğer dolgular gibi çürük gelişebilir. Bu durumdan hekiminiz sorumlu değildir.
Kuafaj: Dişin çürük ve zayıflamış kısımlarının uzaklaştırılmasının ardından, kalan diş dokusunun durumuna göre kuafaj uygulanabilir (Bu tedavide dişe geçici olarak özel bir dolgu maddesi yerleştirilir ve daimi dolgusu 3 hafta- 6 ay içinde veya sonrasında yapılabilir). Eğer bu süre zarfında dişte ağrı meydana gelirse dişe kanal tedavisi yapılabilir. Kanal tedavili dişlerin restorasyonu her zaman başarılı olmayabilir ve çekime gidebilir.
Laminate veneerler: Kompozit veya seramikten diş renginde hazırlanan özel yapıştırıcılarla dişe yapıştırılan restorasyon tipidir. Laboratuvarda hazırlanır ve dişe yapıştırılır. Genellikle dişin önyüzü ile sınırlıdır. Yapım işlemi sırasında veya sonrasında duyarlılık görülebilir. Dişe kanal tedavisi uygulamak gerekebilir. Restorasyonlarda çatlama, kırılma veya düşme olabilir. Bu durum sert gıdaların yenmesi, farklı çiğneme kuvvetleri gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Diş Beyazlatma: Doğuştan veya sonradan diş rengi koyulaşan veya diş renginden memnun olmayan hastalara uygulanır. Tedavi sırasında uygulanan işlemler birkaç seans devam edebilir, ancak istenilen başarı her zaman elde edilemeyebilir. Bazen tamamen başarılı olunmayabilir, birkaç sene sonra dişler eski rengine dönebilir veya kısa süreli tekrar uygulamalar gerekebilir. Tedavi sırasında kullanılan maddeye bağlı olarak alerji, ağız yumuşak dokularında yanma, beyazlama görülebilir ve hassasiyet olabilir. İşlem sonrası hekiminizin önerdiği süreyle renklendirici herhangi bir besin alınmaması gerekir. Dişin canlılığını yitirmesine bağlı olarak meydana gelen renk değişikliklerini gidermek için de vital diş beyazlatma yöntemi uygulanır. Bu işlemde kullanılan maddeye bağlı olarak diş köklerinde rezorpsiyon (erime) meydana gelebilir.
Lazer Uygulamaları: Diş hekimliğinde lazer, yumuşak ve sert dokuda uygulanabilir. Ağrısız, kanamasız girişimler yapılması, iyileşmenin çok hızlı olması gibi avantajları bulunmaktadır. Titreşim yapmaz ve her yaş grubunda kullanılabilir. Kullanılan lazer ışınlarının direkt göz ile teması zararlıdır. Bu nedenle hastaların, hekim ve yardımcı personelin tedavi sırasında koruyucu gözlük takması gereklidir.
Son yorumlar